Specialhyvlat

Allt fler vill renovera sitt hus så nära ursprunglig stil som möjligt. Förfrågningar på listverk och panel av äldre modell ökar från både privatpersoner som fixar själva, och proffsnickare som bygger nya projekt eller renoverar kulturbyggnader och institutioner. Många som bygger nytt väljer att sätta sin personliga prägel på huset genom att rita unika profiler till listverken. Vi kan tillverka dom genom så kallade specialhyvling.

 

Specialhyvling innebär att vi ritar den efterfrågade profilen i ett CAD program och sedan tillverkas rätt hyvelstål för just den profilen.

Vår ambition är att hyvla paneler, lister och foder med profiler från 1800-talets slut och framåt. Resultatet ska hålla mycket hög kvalitet till vettiga priser.

 

Så här kan det gå till!

Vi får en förfrågan där det finns en liten bit kvar av den ursprungliga listen eller panelen, eller en äldre ritning i pappersform.

 

Profilen ritas nu om i ett dataprogram så kallat CAD-program, vilket innebär att man digitalt skapar tekniska ritningar som används inom konstruktion. 

När ritningen är klar används den i ett  verktyg som slipar hyvelstålen, som behövs för att hyvla fram den efterfrågade profilen i trä. Ritningen på den urspungliga listprofilen lagras i dator för framtida behov.

 

Vanligtvis hyvlas listverk och paneler för inomhusbruk i furu av hög kvalitet. När hyvelstålen monterats är det dags att hyvla fram den efterfrågade mängden list. Innan leverans kan vi även grundmåla och färdigmåla i vilken kulör som än önskas. Vi kan också längdanpassa.

Allt efter kundens önskemål.

Ny list till vänster, orginal till höger.
Tre olika profiler med äldre profilstil som förlaga.
Orginalet till vänster, den nytillverkad profilen till höger.